Ayam Masak Lemak Tanpa Santan

Thursday, November 25, 2010

Ayam masak lemak tanpa santan? Kata masak lemak,tapi kenapa tak ada santan?..
Bawa bertenang ya. Ini bukan gurauaun.Tapi adalah kenyataan.Percayalah..(bawak sleng lagu Datuk Ct)

Alkisahnya..Yanti teringin nak makan ayam masak lemak.Sebab haritu ada beli ayam segar.Menu dah ditetapkan,lepas itu  kene lah buat 'check list':cukup ke tak ramuan untuk ayam masak lemak kita ni..

Akan tetapi...bahan utama SANTAN tidak ada kat rumah.Tak kira la yang segar,dalam kotak ataupun serbuk santan dalam paket pun tak ada.Nak ke kedai malas la pulak.(pokai sebenarnya tu yang liat nak pergi kedai). Jadi, Yanti cuba cari alternatif yang lain. (Nak sangat makan ayam masak lemak nih!!!).

Teringat kat Bonda di rumah selalu menggantikan santan dengan F&N Evaporated Milk.Kata bonda, kurang lemak dan rendah kolestrol katanya.Masakan pun tahan lama daripada guna santan segar.

TAPI.....Itupun tidak ada kewujudannya di dapur kecil ku itu..Think Yanti..Think...Sambil-sambil tu menggeledah rak makanan. Tiba-tiba Yanti terjumpa suatu serbuk yang warna 'off white' di dalam Tupperware(Yanti rembat bonda punya Tupperware khas diterbangkan dari Kuching). Susu Tepung Fernleaf!!
elok jugak guna susu tepung ni:
Tulang sihat gigi kuat!!

Yea!!Problem is solved:Jom kita tengok resepinya pulak macam mana.Resepi ringkas dan mudah dibuat.

Ayam Masak Lemak Tanpa Santan 


Bahan-bahan:
100 gram daging ayam.dipotong ikut suka
2 biji ubi kentang di belah 4
1 labu bawang bombay
1 ulas bawang putih
1 batang serai dititik
5 sudu makan Susu Tepung Fernleaf (larutkan dalam 1 gelas air masak)
3 gelas air
1 kiub ayam
1 sudu makan serbuk kunyit
1 keping asam keping
Garam dan gula/MSG secukup rasa.


Cara memasak:

  1. Panaskan air di dalam periuk.Masukkan semua bahan kecuali Susu Tepung Fernleaf, garam dan gula.
  2. Masakkan sehingga ayam masak dan ubi kentang menjadi lembut.
  3. Masukkan Susu Tepung Fernleaf dan kacau perlahan.Masak sehingga mendidih.Selaraskan rasa masakan dengan garam dan MSG secukupnya.Sedia dihidangkan.
p/s: untuk merasa sensasi pedas,masukkan cili api atau macam Yanti masuk 1 biji cili merah pun dah gerun( tak suka makan pedas)





Sorry..gambar x clear..guna camera hp jer..

0 comments:

Post a Comment

Suka Main Masak-Masak Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino