Telur Tak Original

Thursday, April 7, 2011

Korang suka makan telur tak?Mesti salah satu makanan kegemaran korang kan.Lagi-lagilah kalau student, stok telur memang wajib dalam dapur bujang korang. Telur merupakan sumber protein yang murah dan tahan lama sikit. So sangat sesuai la untuk student.Macam-macam menu yang boleh diolah dari telur ni.Malah kebanyakan masakan memerlukan telur sebagai bahan utama.
Akan tetapi Yanti terkejut dengan berita yang disampaikan di TV dalam dua tiga hari ni.Macam-macam manusia sekarang ni kerana tamak dan haloba mengejar wang dan kekayaan sampaikan makanan pun nak di palsukan.Ikuti maklumat yang Yanti dapat dari Utusan Malaysia mengenai Telur Tiruan ni.

ARKIB : 07/04/2011 

Awas telur tiruan di pasaran – CAP

PERSATUAN Pengguna Pulau Pinang (CAP) menasihatkan pengguna di Malaysia supaya berhati-hati ketika membeli telur kerana terdapat telur tiruan dijual di pasaran.
Pagi kelmarin, seorang pengguna datang ke pejabat CAP bersama sedulang telur yang agak luar biasa bentuknya. Menurut beliau, apabila dimasak, telur itu tidak berbau seperti telur biasa dan tidak mempunyai sebarang rasa. Oleh kerana beliau berasa ragu-ragu dengan kandungan telur yang dibelinya itu, beliau membawa telur-telur tersebut ke pejabat CAP dan terus membuat aduan mengenainya.
Selepas diperiksa, kami mendapati memang benar telur-telur tersebut mempunyai bentuk yang berbeza daripada biasa. Ia besar dan bila dipecahkan tidak kelihatan pusat telur (chalazae - bahan legap yang biasanya terdapat pada putih telur, membendung kuning telur pada bahagian tengah telur). Telur-telur itu juga tidak berbau seperti telur biasa.
Mengikut satu laporan, telur tiruan adalah perkara biasa di China. Pengguna di negara itu telah dinasihatkan supaya mengawasi telur tiruan ketika mereka hendak membeli telur.
Mengikut laporan tersebut, telur tiruan mengandungi bahan-bahan kimia. Cangkerangnya diperbuat daripada kalsium karbonat. Kuning telur dan putih telur diperbuat daripada natrium alginat, alum, gelatin, asid benzoik, kalsium klorida serta air dan pewarna makanan.
Kuning telur dihasilkan hanya dengan mencampurkan pewarna makanan kuning lemon ke dalam adunannya.
Kalsium klorida ditambah ke dalam adunan telur dan kemudian ke dalam acuan untuk menghasilkan membran telur. Cangkerang telur diperbuat dengan lilin parafin, serbuk gypsum, kalsium karbonat dan bahan-bahan lain.
Pada amnya bahan-bahan ini adalah penambah makanan tetapi dalam menghasilkan telur tiruan, ia menjadi komponen utama. Oleh itu telur tiruan hanya mempunyai sedikit atau tidak langsung berkhasiat berbanding telur sebenar.
Perbezaan telur tiruan (kanan) dan telur asli. – BERNAMA
Cara mengenal telur tiruan:
  1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
  2. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
  3. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
  4. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
  5. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
  6. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
  7. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
  8. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.

Telur adalah sumber protein yang murah dan dimakan oleh penduduk Malaysia. Memandangkan ia merupakan makanan kegemaran ramai, Persatuan Pengguna Pulau Pinang menggesa pihak berkuasa supaya menjalankan siasatan dengan segera berhubung isu telur tiruan ini.
Tambahan pula, telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang haram dimakan oleh orang Islam.
Perbezaan telur ayam asli (kanan) dan tiruan selepas direbus. – Bernama

Lepas ni korang kenalah berhati-hati membeli telur di pasaran.Setakat ini rampasan dibuat di pasar-pasar sekitar Pulau Pinang. Agak 'scary ' bagi Yanti lepas terdengar berita ni.Terus berlari ke dapur tengok telur2 dalam peti sejuk.Bila belek2 telur kat dapur ada sisa-sisa najis ayam.So Yanti 'assume' yang telur tu original.Mungkin method yang Yanti cadangkan ni berguna sebab Telur Tiruan tu nampak berkilat dan bersih jer..huhu..

p/s: basuh telur bersih-bersih sebelum dipecahkan atau dimasak sebab nak buangkan sisa2 najis ayam.Kalau tak haram makan makanan yang bernajis kan?Kebersihan melambangkan peribadi anda..

0 comments:

Post a Comment

Suka Main Masak-Masak Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino