Ikan Senangin Masak Lempah Terung Asam

Wednesday, June 8, 2011

Tiba masa nak perkenalkan resepi ringkas dari Sarawak.<sbb Yanti dari Sarawak>. Soalan ini hendak ditujukan kepada anda yang berada di semenanjung: Pernah dengar TERUNG ASAM? mungkin ada di antara anda mengenalinya. So kalau Sarawakian tak payah tanya, ala mesti tahu punya lah~

Jom kita kenali lebih dekat tentang TERUNG ASAM ini.
Terung Asam  juga dikenali 'Terung Dayak' atau 'Terung Bulu' hanya boleh didapati di Borneo walaupun ada kajian botani melaporkan ia berasal dari orang asli di Brazil. Pada asalnya terung ini tumbuh secara liar. Malah, terung liar ini berasal dari keluarga terung  dan diberi nama botaninya sebagai Solanum Ferox. Pada mulnya buahnya berwarna hijau dan bertukar menjadi kuning emas apabila sudah masak.

Terung Asam di pasaran
Baiklah, mari kita tengok cara-cara untuk memasak Terung Asam ini.
v
v
v

Ikan Senangin Masak Lempah Terung Asam

Bahan-bahan:
1 ekor ikan senangin dipotong (ikan terpulang pilihan anda seperti ikan tenggiri dan sebagainya)
1 biji terung asam (dipotong macam buah oren)
1 labu bawang merah bombay dicincang halus
4 biji bawang putih dicincang halus
1 sudu makan cili giling
1 batang serai diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit
air secukupnya untuk merebus
garam dan msg secukupnya..


Cara-cara memasak:
  1. Dalam satu periuk masukkan air, bawang putih, bawang merah, cili giling, serai dan serbuk kunyit.Biarkan sampai mendidih.
  2. Masukkan terung asam dan biarkan masak sehingga kulit terung asam hampir tertanggal.
  3. Masukkan ikan dan biar sehingga ikan masak.Perasakan dgn garam dan msg. Sedia dihidangkan.

inila hasilnya...



hidangan ini memang sedap bg yang suka makan nasi berkuah..perh rasa masam n masin tu bersatu dgn perfect sekali !

SELAMAT  MENCUBA


0 comments:

Post a Comment

Suka Main Masak-Masak Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino